Dette føltes som en veldig riktig høstmiddag, en søndag for litt siden. Ren grønnsakssuppe blir det fort litt lite mat i, men det å få tak i medisterdeig er en utfordring her vi bor. Men nå fant vi det i frysedisken på Rimi, og i tillegg var det tid til å bake brytebrød. En klassisk oppskrift fra min vestlandstante, den finnes et annet sted her på bloggen, men fortjener en reprise. I dag bakte jeg de omtrent slik:
75 g smør
5 dl blanding av vann/melk
50 g gjær
2 ts salt
50 g havregryn
100 g fint rugmel
200 g sammalt hvetemel
400 g hvetemel (ca)
Smøret smeltes, væsken has i og varmes til fingervarmt. Gjæren løses opp i væsken, og det tørre eltes i. Heves til dobbel størrelse. Smør en langpanne med olivenolje, kjevle ut deigen til en stor leiv, som legges i langpannen, og trykkes ut til å dekke hele. Skjæres så opp i firkanter (jeg får 24 stk), og heves mens ovnen varmes til 240 grader. Stekes så i rundt 10 minutter. Disse er fine å fryse, men også gode dagen etter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar