Denne oppskriften er fra en god venninne, og er blitt en gjenganger ved juletrefester og bursdager. Den blir stort sett borte. Raskt!
Opprinnelig var fyllet vaniljekrem og rosiner, men vi har begge gått over til denne varianten:
4 ss romtemperert smør
1,5 dl rosiner - blandes med
1 ss hvetemel
1 ss kanel
2 ss sukker
Og selve deigen lager du slik:
100 g smør
3,5 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 l hvetemel
1 ts kardemomme
Smelt smør, ha i melk og varm til fingervarmt. Ha gjær og sukker i bakebollen, og rør det ut i smør- og melkblandingen. Tilsett hvetemel og kardemomme og elt til det slipper bollen. Strø litt mel på toppen.
Heves i ca. en halv time, på et lunt sted, under et rødt og hvitt håndkle.
Elt ut luften og rull deigen til en lang pølse 80-100 cm lang. Kjevle til en leiv som er ca. 8-10 cm bred. Smør på smør, og fordel de krydrete rosinene utover. Rull leiven sammen, slik at skjøten er godt lukket og på undersiden. Form en kringle, og løft den raskt over på en stekeplate dekket med bakepapir. Reparer eventuelle katastrofer. La heve mens ovnen går opp/ca. en halv time.
Ha eventuelt på hakkede mandler eller skivete hasselnøtter og perlesukker før steking.
Stekes ved 220 grader i ca. 15 minutter, til den er litt lysere enn den på bildet. Ha gjerne på melis, men den er nesten like god uten.
Så utrolig god ut, blir inspirert til å følge ditt eksempel!
SvarSlettGjør det!
SvarSlett