Vel hjemme fra skitur ble hjemmelagde rugstykker, bløtkokt egg og røkelaks fortært, mens babyen gjorde et tappert forsøk på å spise en stekespade i plast. Denne oppskriften er fra Hjemmets bokforlags kjøkkenkalender for 1988, en litt rar julepresang som jeg har hatt mye glede av opp gjennom årene. Blant annet kommer appelsinmuffinsene derfra.
75 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1 ts sukker
1 ts salt
7 dl fint rugmel
7 dl fint hvetemel
Smelt smør og lunk melken. Rør gjæren ut i væsken og tilsett salt, sukker og mel. Hold igjen litt av hvetemelet for å regulere konsistensen på deigen. Arbeid til deigen er smidig og glatt, og la heve under et håndkle i ca. 30 min. Elt deigen på et melet bord og kjevle den ut til et rektangel, ca. 1 cm. tykt. Legg den på bakeplate kledd med bakepapir, prikk deigen og skjær den i 15 biter. La deigen etterhveve under et håndkle i ca. 30 min.
Stekes midt i ovnen ved 250 grader i ca. 12-15 min. Avkjøl brødet på rist under et håndkle, og bryt bitene fra hverandre når de er avkjølte.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar