tirsdag 21. januar 2014

Havrerundstykker


Brytebrød er noe jeg lager ofte. De er perfekte til matpakker, søndagslunsjer eller til supper og salater. Jeg varierer oppskriften fra gang til gang, men prøver å ha flere typer melsorter i. Disse rundstykkene er det både havre, rug og hvete i, noe som gjør at de holder seg godt i flere dager uten å måtte 
fryses.



75 g meierismør
2 dl vann
3 dl ekstra lett melk
50 g gjær
2 ts salt
150 g havregryn, malt til mel
150 g sammalt hvete
120 g rugmel
50 g havrekli
250 g hvetemel + til utbaking

Smøret smeltes i en kjele, og væsken varmes i til det er fingervarmt. Gjæren røres ut i væsken, og salt og mel has i. Ha eventuelt i mer hvetemel, men pass på at deigen ikke blir for fast. Med mye grovt mel må deigen være ganske løs, for at ikke rundstykkene blir for kompakte og tørre.

La deigen heve til dobbel størrelse. Smør en langpanne med olivenolje. Deigen kjevles ut på et melet bakebord, og has i langpannen. Trykk den godt ut i hjørnene. Klapp litt kaldt vann oppå deigen, og klapp så fast havregryn. Skjær deigen i 4x6 biter, og la den heve mens ovnen går opp.

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter, ved 270 grader. Grove rundtstykker må ofte stekes litt lenger enn fine.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar